Nowoczesne pracownia gastronomiczna w ZSOiZ w Krobi. Młodzież gotowała z Kurtem Shellerem

Uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi zyskali dostęp do nowoczesnego zaplecza dydaktycznego. Oficjalnie otwarto nową pracownię gastronomiczną, która powstała dzięki wsparciu środków unijnych. Młodzież zainaugurowała funkcjonowanie pracowni warsztatami z wybitnym szefem kuchni Kurtem Schellerem.

W Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi odbyło się oficjalne otwarcie nowo wyposażonej pracowni gastronomicznej. Inwestycja została zrealizowana w ramach projektu „Zostań zawodowcem! – wsparcie kształcenia zawodowego i ustawicznego w Powiecie Gostyńskim”, współfinansowanego z Funduszy Europejskich dla Wielkopolski na lata 2021–2027. Projekt zakładał podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz dostosowanie bazy dydaktycznej do realnych potrzeb rynku pracy.

Poziom dofinansowania ze środków Unii Europejskiej wyniósł 70 procent wartości zadania, natomiast 30 procent stanowił wkład własny Powiatu Gostyńskiego. Łączny koszt zakupu wyposażenia pracowni gastronomicznej, przystosowania pomieszczenia i szkoleń wyniósł blisko 250 000 zł

Z nowej infrastruktury korzystać będą uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Nowoczesne wyposażenie pozwoli im zdobywać praktyczne umiejętności w warunkach zbliżonych do tych, jakie panują w profesjonalnych zakładach gastronomicznych.

Zakres zakupionego sprzętu obejmuje m.in. lodówki z kostkarką, piece konwekcyjne, okapy, kuchenki gazowe, stoły robocze ze zlewami i szufladami, a także specjalistyczne urządzenia wykorzystywane w nowoczesnej gastronomii. W pracowniach znalazły się m.in. pojemnik na ciekły azot, dehydrator, antygrill, aromatyzery, urządzenia do przygotowywania żelowego spaghetti czy kondensatory suchego lodu. Całość uzupełniają mniejsze elementy wyposażenia, takie jak syfony, walce do schładzania czy rondle.

15 grudnia 2025 roku oficjalnie uruchomiono nową pracownię. Przyszli kucharze mogli gotować pod okiem wybitnego szefa kuchni Kurta Schellera.

Opracowanie: Starostwo Powiatowe w Gostyniu.

 

pracownia gastromiczna - uczniowie i Kurt Scheller

pracownia gastromiczna - uczniowie i Kurt Scheller

pracownia gastromiczna - uczniowie i Kurt Scheller

pracownia gastromiczna - uczniowie i Kurt Scheller

pracownia gastromiczna - uczniowie i Kurt Scheller

pracownia gastronomiczna

pracownia gastromiczna

Wyświetlono: 27

Facebook.com X.com