XII Wielkopolski Konkurs dla Szkół z Branży Gastronomiczno-Hotelarskiej
„Stół świąteczny” – „Stół z nutą piernikową”
Celem konkursu było kultywowanie i podtrzymywanie świątecznych tradycji, rozwijanie zainteresowań uczniów związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu, czerpanie radości z pracy twórczej oraz umożliwienie jej prezentacji, a także rozwijanie zdrowego współzawodnictwa pomiędzy uczniami szkół z branży gastronomiczno-hotelarskiej.
Konkurs odbył się pod hasłem „Stół z nutą piernikową” i został zorganizowany w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. gen. Fryderyka Chopina w Żychlinie. Z naszej szkoły do konkursu zostały wytypowane dwa dwuosobowe zespoły uczennic. Każdy zespół przygotowywał nakrycie stołu dla czterech osób do zaprezentowanego menu na rodzinną kolację wigilijną. Konkurs był objęty patronatem Kuratorium Oświaty w Poznaniu.
Przygotowania do konkursu odbywały się pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych żywieniowych, a także były poprzedzone zajęciami, podczas których uczennice uczyły się wykonywania dekoracji florystycznych pod kierunkiem nauczyciela florystyki. Zdobyte umiejętności pozwoliły na stworzenie spójnych, estetycznych i zgodnych z tematyką konkursu aranżacji stołów świątecznych.
I miejsce zdobyły Emilia Łabusinska i Julia Mazurkiewicz. Wyróżnienie otrzymały Emilia Gnacy oraz Dagmara Łysikowska.
Udział w konkursie był dla uczennic cennym doświadczeniem, umożliwiającym rozwijanie umiejętności zawodowych, kreatywności oraz pasji związanej z kulturą stołu i tradycją świąteczną.
Wielkie brawa dla zdolnych uczennic, których prace zachwyciły estetyką i pomysłowością!





Opracowanie:Zespół Szkół Rolniczych im. gen. Józefa Wybickiego w Grabonogu
Wyświetlono: 11


